Jaké nářadí potřebujete při stavbě domu nebo rekonstrukci?

Stavební nářadí

Stavba domu představuje mnoho dobrodružství a výzev. Aby byl jejich výsledkem vždy dobrý konec, tedy krásné a funkční bydlení, je potřeba být dobře připraven. Skvělý materiál pořízen, teorie načtená a spousta elánu… Co zbývá? Snad už jen potřebné náčiní a nářadí.

Úkonů a pracovních činností je kolem realizace jakéhokoli stavebního projektu velké množství. Každý jednotlivý krok přitom vyžaduje konkrétní znalost nebo dovednost, často z různých řemesel. Pokud má práce odsýpat, bez vhodného ručního nářadí se neobejdete už od samotného počátku stavby.

Kolik nářadí máš, tolikrát jsi stavebníkem

Na počátku se mnoho svépomocných realizátorů domů, bytů, garáží nebo jakýchkoli jiných staveb domnívá, že si vystačí s nástroji, které mají běžně doma. A na konci každého takového projektu je dílna plná sekáčů všech délek a tvarů, zednických lžic od nejmenších až po tu klasickou a ručního elektrického nářadí, které by úspěšně vybavilo menší půjčovnu. Nic neobvyklého, tak to prostě chodí. Když má člověk zastat devatero řemesel, musí holt pořídit i odpovídající objem vybavení.

Je proto dobré ujasnit si předem, jaké práce vás vlastně čekají a podle toho si udělat představu o nutných nákupech. Zděná hrubá stavba se jistě neobejde bez zednického náčiní. Pokud volíte dřevěný dům, oceníte už od počátku projektu kvalitní aku nářadí. V obou případech pak využijete klasickou sestavu obsahující magnetickou vodováhu, stavební laser, pásmo a svinovací metr.

Vystačíte si s hobby nářadím nebo je potřeba profi řešení?

Základní profesionální vybavení se postupně cenově přiblížilo hobby nabídce. Mnoho stavebníků si dobře rozmýšlí, zda nově pořizované nářadí využije i po dokončení stavby nebo rekonstrukce, anebo jde opravdu jen o okamžitou a dočasnou potřebu. V prvním případě se nabízí porozhlédnout se v nabídce pro profesionály, která slibuje přeci jen větší robustnost a delší životnost. V případě druhém se může vyplatit spíše nižší vstupní investice do některého z hobby modelů s dobrým poměrem ceny a užitné hodnoty.

Pokud jste spíše jednorázový svépomocný stavebník než nadšený domácí kutil, můžete už od počátku počítat i s možností odprodeje použitého, ale stále dobře funkčního nářadí do druhé ruky. Tím lze náklady na jeho pořízení efektivně snížit a dává pak větší smysl volit už na počátku profesionální vybavení, se kterým pro vás bude radost pracovat.

Se správným vybavením si práci můžete užít. Výběr je už jen na vás, nabídka je obrovská a variant nespočet. Ať zvolíte levnější hobby nářadí nebo se rozhodnete stát se alespoň na pár týdnů profíkem, pusťte se do toho. Odměna pocitem dobře odvedené práce je vždy sladká.

Logo-ESF.JPG