Vyzrajte na obklad koupelny

Muž nanáší lepidlo pro položení mozaikové dlažby


Co vás čeká při obkládání malé koupelny a jak postupovat?

Každý stavebník už ve fázi hrubé stavby netrpělivě vyhlíží moment, kdy dojde na montáž finálních povrchů – třeba obkladů a dlažeb. Dělá to i z toho důvodu, aby případnou polohu příček a stavebních otvorů včas přizpůsobil pro jejich jednodušší montáž. To platí zvlášť v případě, kdy plánuje koupelnu o menší podlahové ploše.

U malých místností hraje každý centimetr svou roli. Ve velkoryse dimenzované místnosti se na nějaký ten kousek nehledí. To taková minikoupelna musí být předem promyšlená do nejmenších detailů, aby její používání bylo pohodlné i bezpečné. 

Na co myslet před tím, než se pustíte do obkladů

Projekt, projekt a zase projekt. Platí zde více než kde jinde, že dobrý plán je základem dobré realizace. Precizní zakreslení s myšlenkou na budoucí praktické využití každého kousku podlahové plochy nebo stěn musí realizaci malých prostor předcházet vždy. Rozměrům je vhodné přizpůsobit i výběr vybavení koupelny jako je vana nebo spíše sprchová vanička, zástěna nebo koupelnový žebřík. Dnes už je běžná služba 3D vizualizace, která v představě o budoucí podobě koupelny hodně pomůže.

U obkladů a dlažeb je to pak především o volbě formátu. Při použití příliš velkých dlaždic může po rozměření vzhledem k malým obkládaným plochám docházet k neekonomickým prořezům. Ty jednak zvyšují riziko poškození při řezu a zároveň představují zbytečnou investici. Lepší je tedy použití spíše dílců s menšími rozměry, případně dokonce mozaiky.

Postup při obkládání koupelny

Jakmile máte vše perfektně rozmyšleno, je možné se pustit nejprve do přípravy a potom i do samotného obkládání koupelny.

1. Nejlépe s pomocí křížového laseru vyměřte a zakreslete stěžejní body spárořezu, tedy budoucí polohu jednotlivých kusů obkladu či dlažby. Hlídejte svislost a vodorovinu, jinak vás čekají nepříjemná překvapení. V této fázi ještě včas zjistíte, kde bude třeba obklad řezat nebo vrtat, například pro průchod armatur.
2. Podkladní vrstvy zbavte prachu a aplikujte na ně penetraci. Ta sjednotí nasákavost materiálů a zlepší jejich adhezi pro aplikaci dalších vrstev. Před dalším postupem nechejte dokonale vyschnout.
3. Přichází na řadu koupelnová hydroizolace. Zvláště v malých prostorách zvažte, zda ji nepoužít celoplošně. O málo vyšší investice, než při pouze lokálním použití, se vyplatí - poskytne dokonalou ochranu konstrukcí nejen proti tekoucí a stříkající vodě, ale i proti vysoké vzdušné vlhkosti.
4. Poté už je možné rozmíchat a hladítkem se zubatou hranou nanášet lepidlo na obklady a dlažbu. Do čerstvé vrstvy lepidla ukládejte jednotlivé kusy a jemným pohybem zpřesněte polohu. Průběžně kontrolujte rovinnost, sílu spár vymezujte vhodnými klínky nebo plastovými křížky.
5. Po zaschnutí lepidla je možné obklady a dlažbu vyspárovat vhodnou spárovací hmotou. V rozích a ve styku konstrukcí, kde by dilatačními pohyby mohly vznikat praskliny, pružným tmelem.

Nakonec už jen úklid a spokojené koupání

Jak je tedy zřejmé, postup, jak obložit malou koupelnu, se nijak zvlášť neliší od jejích větších variant. Podstatné je pracovat s rozvahou a podle precizního plánu. Při případné chybě je vyčíslená škoda sice menší, ale může znamenat nutnost změny celého konceptu, a tedy návrat na samotný začátek. Buďte proto trpěliví, i malá koupelna se vám pak může odvděčit velkými zážitky…

Logo-ESF.JPG