Vyvarujte se chyb při pokládce a užívejte si jen dokonalou podlahu

Stavební terminologií se podlaha řadí mezi vodorovné konstrukce. Jako taková musí být nejen dokonale rovná, ale i perfektně izolovaná proti pronikání vlhkosti a proti tepelným únikům. Víte, na které detaily si při pokládce podlah dát pozor, aby dobře vypadala i fungovala?

Krásná a funkční podlaha je v interiéru jedním z určujících estetických prvků. Není divu. Podlahová plocha dnešních rodinných domů běžně přesahuje 150 m2. Výsledný vzhled určuje až podlahová krytina, ale pozornost si zaslouží i všechny vrstvy, které její pokládce předcházejí.

Vhodnou hydroizolaci podlah mějte na mysli jako první

Už při projektování stavby, a následně samozřejmě při její realizaci, je jedním z prvních technických prvků k řešení hydroizolace podlah. Riziko vzlínání vlhkosti skrz vodorovné konstrukce do těch svislých si svou pozornost zaslouží. Mokré podlahy a stěny, plíseň, v případě dřevostaveb smrtonosná hniloba. Jistě nic, co by si člověk v novém domě přál.

Při běžném zakládání staveb na betonovou desku je hydroizolace vrstvou předcházející podkladovému betonu pod finální krytinu. Nejčastěji se k tomuto účelu využívá vlastností asfaltových pásů, které zároveň mohou řešit i místními podmínkami a projektem vyžadovanou izolaci proti radonu.

Tepelná izolace podlah a jejich vyrovnání

Máte-li vyřešenou vlhkost, je na řadě ochrana proti tepelným únikům. Konkrétní řešení vždy zcela závisí na zvolené technologii stavby. Jinak se bude izolovat podlaha domu z cihelných bloků, jinak dřevostavba s provětranou podlahou typu crawl space. V principu jde ale vždy o totéž a sice o přerušení tepelných mostů.

Aby podlahou neunikalo teplo z interiéru, je třeba mu připravit překážku v podobě vrstvy tepelného izolantu. To může být například deskový polystyren, který vyhoví i z hlediska snadného formátování a opracování. V případě, že plánujete teplovodní podlahové topení, praktické jsou systémové dílce, které zajistí jak funkční vrstvu izolace, tak zároveň i fixaci pokládaného potrubí.

Aby byl výsledek opravdu dokonalý, s pokládkou každé jednotlivé vrstvy mějte na paměti její rovinnost. Drobné chyby se sčítají a dohánět vodorovinu v jedné vrstvě, natož v té poslední, není praktické. I proto jsou dnes v nabídce moderní a snadno aplikovatelné stavební hmoty jako je anhydrid nebo tenkovrstvé samonivelační stěrky.

Podlahová krytina může vše zachránit nebo zhatit

Ve chvíli, kdy je vše připraveno a vlhkost podkladu i okolí to umožňuje, nastává chvíle pro pokládku krytiny. I zde je možností nepřeberně a každá z nich má svá specifika, co se technologického postupu týče.

Plovoucí podlahy jsou takové, které nejsou pevně spojené s podkladem. Dekorativní a funkční vrstva k němu není v ploše lepená, jen podložená kročejovou izolací proti přenášení hluku. Po obvodu takové podlahy je nutné udržet dilatační spáru, která zajistí možnost přirozeného pohybu podlahy při teplotních změnách. Jako plovoucí se dnes nejčastěji realizuje laminátová podlaha pro její snadnou údržbu, příznivou cenu i bohatý výběr dekorů dřeva.

Kontaktní podlahy jsou pak naopak pevně spojené s podkladní vrstvou. Aby bylo spojení opravdu spolehlivé po celou životnost krytiny, je vhodné použít nejprve vhodnou penetraci podlahy. Ta zajistí sjednocení nasákavosti i adheze podkladu a tím posílí účinek použitých lepidel. Pak už je možné položit masivní dřevěnou, dýhovanou nebo jinou vhodnou krytinu dle výběru.

Pevný krok po vaší nové podlaze

Výběr krytin dnes obsahuje opravdu nekonečné množství variant. Není třeba se omezovat. Aby byl výsledek dokonalý a nová podlaha vám dělala radost dlouhá léta, vyvarujte se chyb a myslete včas na jednotlivá opatření. Čas a námahu s tím spojenou vám bohatě vynahradí radost z krásné podlahy.

Logo-ESF.JPG