Vyberte si střešní krytinu

Muž pokrývá střechu pálenou střešní krytinou


Vyberte si správný typ střešní krytiny právě pro váš projekt

Střecha na rodinný dům, to je takové symbolické završení hrubé stavby, a tím i jedna velká etapa za vámi. Poslední funkční vrstvou v celé skladbě střechy je její krytina. Na výběr je mnoho možností designového i materiálového řešení a každé z nich má své výhody i slabá místa.

Pevnost, voděodolnost, stabilita pro UV záření, akumulace nebo naopak nízká hmotnost. Od střešní krytiny toho lze očekávat i víc. Kromě funkce také esteticky dotváří vnější vzhled domu a může se stát i výrazným prvkem. Jak je libo…

Kolik druhů střešní krytiny znáš, tolikrát jsi stavebníkem

Vývojem stavebních technologií a postupů se za stovky let změnilo leccos, střešní krytiny nevyjímaje. Od původních došků ze slaměných snopů přes dřevěné šindele se lidstvo postupně propracovalo až ke střešní krytině pálené, tehdy z hrnčířské hlíny. Ta byla žehem v peci dostatečně stabilizovaná nejen mechanicky, ale i chemicky, a tím pádem odolala agresivnímu vnějšímu prostředí spolehlivě klidně i dlouhé desítky let.

S postupným rozvojem betonového průmyslu se podařilo najít nové řešení. Betonová střešní krytina je oproti pálené tašce odolnější a levnější. Výhodou je také téměř neomezená možnost tvarování a tím vytváření nejen rustikálních historizujících tvarů, ale i designově čistých a elegantních variant. Díky probarvení jsou betonové tašky dobrou volbou pro kreativní architekty, kteří ji tak pro své projekty rádi využívají.

Lehké střešní krytiny pro rekonstrukce i novostavby

Tam, kde je žádoucí nižší zatížení střešní konstrukce, lze využít některý ze systémů speciálních krytin. Ploché střechy využívají nepropustnosti PE fólií a asfaltových pásů. Taková krytina bez problémů splňuje funkci hydroizolace, ale s rolí mechanické ochrany u ní počítat nelze. Tu splňují například střechy s plechovou krytinou. Formu trapézových dílců nebo falcovaného plechu volí často majitelé dřevostaveb, chat a chalup s dřevěným krovem.

Moderní, úspornou a zdraví nezávadnou variantou dříve obvyklých vlnitých desek z eternitu s obsahem karcinogenního azbestu je dnes bitumenová střešní krytina. Desky podobného vzhledu s elegantní vlnovkou je možné s minimálním překryvem, a tedy i s úsporou nákladů klást a kotvit na střešní latě. Vyrábí se v několika barevných variantách z vedlejšího produktu při výrobě ropy. Desky jsou pro zajištění vyšší mechanické stability v podélném směru vyztuženy vlákny. Díky tomu dosahují vysoké pevnosti při zachování nízké hmotnosti, a desky je tak výhodné používat i k překrytí stávající krytiny.

Váš domov si zaslouží dokonalou ochranu

Volba konkrétního řešení závisí na mnoha faktorech od čistě technických hledisek, jako je nosnost konstrukce, sklon střechy nebo očekávané zatížení vnějšími vlivy, až po hlediska estetická. Správnou střešní krytinu pro účel vaší stavby by měl určit projekt, případně kvalifikovaný odborník. Ať už ale vyberete kteroukoli, máte vždy jistotu, že jde o aktuální výrobek s kvalitou odpovídající současným vysokým požadavkům.

Logo-ESF.JPG