Víte, jak dlouho schne penetrace, kdy jí použít a k čemu je vlastně dobrá?

aplikování penetračního nátěru válečkem

Penetrace odvede skvěle svou službu všude tam, kde je nutné sjednotit savost podkladu a zvýšit přilnavost zároveň. Používá se pod finální vrstvu výmalby, při nanášení pohledových stěrek nebo třeba pro lepší spojení podkladu a podlahové krytiny. Je ale nutné ji vždy nechat řádně vyschnout, jinak nemusí fungovat tak, jak očekáváte.

Aby nátěry, lepidla, stěrky nebo třeba nové vrstvy betonu aplikované na předem připravený podklad přilnuly, doporučují všechny montážní návody použití až po dokonalém vyschnutí penetračního nátěru. Pokud by tento pokyn nebyl dodržen, může se stát, že se nově vytvořené vrstvy během zrání oddělí a způsobí pak těžko napravitelné nepříjemnosti.

Jaké existují druhy penetrace a kdy je použít

Vzhledem k množství a rozmanitosti stavebních materiálů i jejich vlastností existuje také široké spektrum vhodných penetračních nátěrových hmot. Každá z nich respektuje parametry konkrétního podkladu a má tak své přesné určení použití. V nabídce najdete jak hloubkové penetrace určené pro dokonalé zpevnění povrchů starších zděných konstrukcí, tak i varianty speciálně vyvinuté pro konkrétní podmínky.

Při prvním malování v novostavbě tak určitě upotřebíte penetrace na sádrokarton. Při zakládání příček a nosných stěn zase oceníte vlastnosti penetračního nátěru na beton. V každém případě se můžete vždy spolehnout na to, že správná aplikace sjednotí savost a tím zajistí pevnost budoucího spojení. Bez aplikace vhodného nátěru by mohlo docházet k nerovnoměrnému zrání pojiv, narušení jejich stability a vzniku prasklin.

Jak dlouho schne penetrace

Aby efekt penetrace fungoval podle představ výrobce, montážníka, potažmo i investora, je třeba dodržet pokyny k její aplikaci. Jedním z podstatných je i požadavek na dobu schnutí. Dokud je penetrace živá, nemá deklarované vlastnosti a nemůže tak bezezbytku plnit svou funkci. To lze poznat především na omak, případně také podle přítomnosti lesklého povrchu značícího vlhkost.

Schnutí jakéhokoli materiálu, penetraci nevyjímaje, je proces závislý na mnoha faktorech. Určit přesnou dobu tak nelze úplně. Vliv má samozřejmě teplota okolí, vzdušná vlhkost, savost původního podkladu i množství použité penetrace. Obecně je třeba počítat s tím, že k vyschnutí dojde v řádu hodin, typicky v rozmezí 4 až 12.

Poctivá aplikace penetrace i čekání na vyschnutí se vyplatí

Trpělivost se zde rozhodně vyplatí – staré dobré práce kvapná, málo platná pořád platí. Pokud má penetrační nátěr opravdu splnit svůj účel, je jeho dokonalé vyschnutí základní podmínkou. Práci si proto pečlivě naplánujte a zbytečně nepodstupujte kompromisy. Penetrace se vám odmění perfektní přilnavostí a dlouhou životností povrchů.

Logo-ESF.JPG