Střecha dělá dům. Jakou nejvhodnější konstrukci krytiny ale vybrat?

Při novostavbě domu přichází hned po vystavění obvodového zdiva na řadu střecha. Její konstrukce je v tu dobu už jasně daná projektem. Než se k němu ale dojde, prochází stavebník v rámci příprav procesem volby její konstrukce, sklonu i materiálu.

Střešní konstrukce je nejdůležitější součástí stavby z hlediska zajištění proti větru a srážkové vodě. Může skrývat jen užitkovou půdu, ale také obytné místnosti, nejčastěji ložnice. Někdy tvoří v interiéru efektní designový prvek, jindy je skrytá pohledům. Možností je nepřeberně.

Jakou střechu vybrat: Plochou nebo šikmou?

Při dnešních možnostech ve výběru konstrukčních materiálů a celých systémů už je rozhodnutí o sklonu střechy otázkou více vzhledu než funkce. Doby, kdy byl problém opatřit plochou nebo pultovou střechu spolehlivou hydroizolací proti průniku vody, jsou tytam. Osvědčená asfaltová lepenka, pojistné tekuté hydroizolace nebo třeba UV stabilní PVC fólie jsou spolehlivou cestou, jak do domu déšť nepustit mnoho desítek let.

To, zda zvolíte střechu s mírným nebo větším sklonem, je tedy otázka architektonického záměru. Tradiční obydlí jsou charakteristická sedlovou střechou se sklonem kolem 100 %, modernější stavby pak využívají jednoduchosti tvarů ploché střechy s atikou nebo pultové s jen mírným sešikmením.

Vypočítejte si sami sklon šikmé střechy

Plánování střešní konstrukce se neobejde bez návrhu vhodného sklonu. Ten má vliv na efektivitu a rychlost odvádění srážkové vody při dešti a při tání sněhu. Při úvahách o pořízení malé fotovoltaické elektrárny vás také bude zajímat výsledný úhel, aby byly panely orientovány co možná nejlépe ke slunci. No a konečně i interiér podkroví a především jeho prostornost je zásadně ovlivněna úhlem mezi střechou a rovinou podlah.

Jak tedy sklon střechy spočítat? Je třeba nejprve vzít v úvahu, že se často udává v procentech, nikoliv ve stupních a platí, že 100 % je rovno 45°. V praxi to znamená, že střecha klesá na 1 m své délky o 1 m. Máte pak dvě možnosti:

  1. k výpočtu úhlu střechy a vodoroviny lze použít kalkulačku s goniometrickými funkcemi, konkrétně s funkcí tangens. Ta se v tomto případě rovná podílu výšky hřebene a poloviny šířky štítu. Výsledek zde bude ve stupních.
  2. Polovinu délky štítu vydělit výškou hřebene a následně vynásobit číslem 100. Výsledek pak dostáváte v procentech.

Pultová střecha je moderní a konstrukčně jednodušší řešení

Pokud hledáte pro svůj dům něco elegantního a zároveň se nechcete nechat omezit v prostoru druhého podlaží, pak je pro vás vhodná buď plochá, nebo pultová střecha. Zatímco první jmenovanou nelze použít pro každý typ stavby zejména pro vysoké nároky na nosnost konstrukce, tu druhou, tedy pultovou, lze označit v podstatě za univerzální. Jen je nutné její sklon uzpůsobit konkrétní střešní krytině – jako ideální se proto osvědčila montáž plechové střechy.

Způsob jak postavit pultovou střechu je přitom poměrně snadný. Odborně je někdy nazývána jako prázdný krov, protože veškerou její konstrukci tvoří jen souběžně kladené krokve – nosné trámy určené na střechu. Ty mohou být na straně interiéru dokonce efektně přiznané, pokud je použita nadkrokevní izolace.

Základy, obvodové zdivo a střecha

Zrealizovat vlastní dům je sen mnoha stavebníků a jejich rodin. Mít možnost vyběhnout kdykoliv na zahradu a užívat si soukromí je ta pravá radost z bydlení. K tomu je třeba udělat poctivé základy, postavit obvodové zdi a příčky, a nakonec mít i tu správnou střechu se správným sklonem nad hlavou.

Logo-ESF.JPG