Schovat elektrické kabely do stěny? Úkol pro šikovného kutila

Zakrytí kabelů ve zdi

Znáte ten nepříjemný pocit, kdy marně vzpomínáte, co že jste to ještě zapomněli? Zažil to asi každý, kdo někdy balil věci před odjezdem na dovolenou. A také každý, kdo stavěl dům či rekonstruoval byt. Když člověk zjistí, že mu u nočního stolku chybí zásuvka pro čtecí lampičku až ve chvíli, kdy spokojeně ulehne s knihou v ruce, je pozdě.

Rozvody elektřiny v bytě přicházejí na řadu před konečnými povrchovými úpravami stěn. Pokud postupujete podle pečlivě zpracovaného projektu, je práce jednodušší. Umístění a trasu vedení můžete klidně pustit z hlavy a soustředit se jen na správné provedení.

Kabely patří do zdi. Nebo ne?

V obytných místnostech je obvyklé vést silové elektrické kabely i případná slaboproudá vedení ke zvonku, routeru, TV nebo připojení k internetu skrytě pod omítkou. Pokud nejde vyloženě o designový záměr industriálního interiéru, není žádný rozumný důvod dávat dráty na odiv návštěvám. Kabely se proto zasekávají do zdi před provedením finální povrchové úpravy buď do zdícího materiálu, nebo do silnější vrstvy omítky.

Naopak v provozních prostorách, dílnách a skladech, kde je praktické myslet i na případné budoucí změny v účelu používání místností nebo zkrátka jen v jejich dispozici, je lepší realizovat vedení kabelu po zdi. Použít můžete k tomuto účelu vyráběné kanály a drátěné upevňovací prvky zajišťující snadnou revidovatelnost i případnou změnu.

Jak na vedení kabelů ve zdi

Drážky pro umístění elektrického vedení do stěny se dají buď vysekávat ručně, nebo můžete použít speciální drážkovací frézu. Ta zhotovení potřebných dutin zrychlí i zpřesní, její nevýhodu naopak představuje vznik velkého množství prachu. Do vysekaných nebo vyřezaných drážek můžete umístit přímo samotné kabely nebo praktické chráničky, které jsou výhodné pro případnou změnu nebo doplnění kabeláže v budoucnu.

Chráničky jsou praktičtější třeba v případě vedení pro přenos multimédií. Pokud přemýšlíte nad tím, jak zasekat kabely od televize do zdi, odpovězte si nejprve na otázku, jak rychle se technologie spojené s TV vysíláním vyvíjejí. Domácí zábavní elektronika je jeden z nejdynamičtěji se měnících oborů. S tím souvisí i poměrně častá změna standardů, včetně kabelů spojujících jednotlivé prvky soustavy. Pro tento účel je proto nejvýhodnější umístit do stěny prostorově velkorysý kanál, který pojme více možností multimediálních kabelů.

Vyspravit zeď po zasekání kabelů je hračka

Drážku před montáží vždy poctivě zbavte prachu. Poté si naměřte potřebnou délku kabelů a pomocí rychletuhnoucí elektrikářské sádry je připevněte na několika místech do drážky. Místo upevnění je dobré předem dostatečně navlhčit, aby sádra snadno přilnula a zároveň zbytečně nevytvářela smršťovací trhliny. Pak už přichází na řadu začištění.

Pokud je drážka hluboká nebo místy došlo k jejímu většímu vydrolení, bude možná nutné použít nejprve maltovou směs a úlomky zdiva na doplnění. Povrch po zavadnutí nahrubo vyhlaďte vhodným nástrojem, přitom ale stále počítejte s tloušťkou budoucí finální omítky. Po vyrovnání povrchu a dostatečném vyschnutí je možné aplikovat stěrkovací lepidlo a zpevňovací tkaninu, na ní pak následně už sádrový štuk, klasickou točenou omítku, efektní stěrku nebo obklad.

Dobře odvedená práce se (ne)pozná

Pokud jste postupovali svědomitě a trpělivě, nebude místo zasekání kabelů do zdi vůbec patrné. Pro celou operaci se doporučuje vždy používat, pokud možno, materiály jednoho výrobce a přesně dle montážních pokynů. Odměnou je perfektní výsledek – kabely, které interiér nikde pohledově neruší.


Logo-ESF.JPG