Jaký druh stavebního materiálu je ideální pro stavbu vašeho domu?

Mezi druhy stavebních materiálů používaných pro konstrukce domu je dnes bohatý výběr. Své si v něm najde tradicionalista, který nedá dopustit na pálené cihly, i zákazník milující pokrok a moderní postupy. Pravdou je, že každý materiál má v praktickém použití své výhody a rada, který je nejlepší se nedá zobecnit.

Hrubá stavba rodinného domu je po stavbě základní desky dalším významným krokem v konstrukci. Obvodový plášť i příčky mezi budoucími místnostmi rostou často překvapivě rychle a není tak žádný prostor na váhání, jaký materiál vybrat. Který je tedy ten pravý?

Pálená hlína v podobě cihel a tvárnic

Už mnoho staletí doprovází člověka výrobky z pálené hlíny, přesněji řečeno z keramické směsi jílu a dalších přísad. Ve stavebnictví nahradila kámen, se kterým se pracovalo podstatně obtížněji - špatně se tvaroval na požadovaný rozměr a zároveň kvůli jeho přírodnímu původu bylo nemožné dosáhnout standardizovaných vlastností. Pálené cihly a později větší a sofistikovanější keramické tvárnice či tvarovky poskytly stavebníkům nové možnosti konstrukce i designu obydlí.

Navíc v posledních letech, kdy zažívá lidstvo velký rozmach technologií vedoucích k úsporám energií, hrají velkou roli i tepelně-izolační vlastnosti materiálů a stavebních prvků z nich zhotovených. A právě v
tomto parametru zůstávají chytře tvarované výrobky ze staré dobré hlíny pořád konkurenceschopné. Přispívá k tomu i zajímavá možnost lepení cihelných bloků pomocí speciální pěny, díky čemuž zcela odpadá často problematický mokrý proces.

Litý beton jako materiál budoucnosti?

Jistou dobu se zdálo, že všechny dosud známé stavební technologie nahradí jeden obrovský vynález - beton. Směs jemného kameniva, písku a cementu. Jeho nekompromisní pevnost a životnost, zvláště v podobě železobetonu, tedy v kombinaci s vloženými ocelovými armaturami, se zdála být nepřekonatelná. Monolitické stavby a domy z betonových panelů rostly vysokým tempem.
Změnu přinesla opět ta někdy neprávem proklínaná snaha o úspory energií. Zatímco u mostních konstrukcí a výstavby silnic nehrají tepelně-izolační vlastnosti konstrukčního materiálu logicky žádnou roli, u bytové výstavby je tomu přesně obráceně. Tepelná vodivost prostého betonu je příliš vysoká a v boji s mrazem nebo naopak horkem nemůže obstát.

Pórobeton - lehčí, lepší, levnější

Vynález pórobetonu v první polovině 19. století byl motivován nedostatkem stavebního dřeva ve Skandinávii. Při výrobě je využívána technologie, kdy v tuhnoucím materiálu vzniká plyn v podobě drobných bublin. Ty v důsledku postupného tuhnutí hmoty nemohou přirozeně odejít a vznikají tak póry. Velké bloky pórobetonu jsou doslova nakrájeny do formátů tvárnic a následně pomocí autoklávu vytvrzeny.

Výhody pórobetonu jsou zřejmé a stojí za jeho velkým komerčním úspěchem. Oceňován je investory, kteří vítají jeho tepelně-izolační a zároveň i akumulační schopnosti. V neposlední řadě je zajímavá cena porobetonu i výrobků z něj. Rádi s ním pracují i stavebníci a stavební firmy. Tvárnice pórobetonu jsou totiž lehké a snadno opracovatelné, proces stavby se tak významně zjednodušuje.

Pálená cihla nebo pórobeton?

Ať už dáte přednost cihle pro její stabilitu, rozměrovou přesnost nebo možnost lepení pěnou bez mokrých procesů, nebo vyberete lehčí a snadněji tvarovatelný pórobeton, bude mít váš dům kvalitní kabát. Důsledek vývoje ve stavebnictví a stavebních technologiích je mimo jiné i to, že všechny dnešní materiály nabízejí kvalitní funkci nejen konstrukční, ale právě i tepelně-izolační.

Logo-ESF.JPG