Jakou izolaci použít v podkroví, aby bylo komfortní v zimě i v létě?

izolace podkroví

Tepelně-izolační schopnosti stavby jsou pod drobnohledem. Pokud lidstvo nepřijde s převratným vynálezem, budou ceny energií s časem pravděpodobně už jen stoupat. Starost o tepelné izolace domácností tak je a dále bude disciplínou hodnou pozornosti.

Dlouhodobě nejobvyklejší podoba novostaveb rodinných domů v našich podmínkách je dvoupodlažní stavba s obytným podkrovím. Není divu, prostoru pod šikmou střechou nelze upřít jisté kouzlo. Aby šlo i o prostor nejen pěkný, ale i obyvatelný, je nutné dobře vyřešit jeho tepelnou izolaci.

Zejména u podkroví nejde jen o pronikání chladu

Už při prvních úvahách o tvaru střechy vašeho nového domu by měla zaznít otázka: „A je to i praktické?“ Šikmá střecha je u nás ze všech variant nejobvyklejší i z důvodu častějších srážek včetně těch sněhových. Z pohledu správce domácí pokladny je ale také důležitá otázka, zda je to i řešení energeticky úsporné.

Sedlová střecha má větší plochu, než rovná nebo pultová. Jako taková vyžaduje i větší objem tepelně-izolačních materiálů, aby byl zajištěn shodný tepelný komfort, a to nejen v zimě, ale také v létě. Právě horké počasí bývá někdy opomenuto a v něm se potom podkroví snadno stává neobyvatelným. Rozhodně je tedy na místě otázka nejen jakou, ale také jak silnou izolaci v podkroví použít.

Izolace nad krokve nebo pod ně?

Při plánování a následně realizaci podkroví máte na výběr dvě základní možnosti umístění izolačního materiálu. Pokud toužíte po přiznaných trámech v interiéru, nezbývá než klást tepelnou izolaci až nad celou dřevěnou konstrukci – krov. V opačném případě pak přijde izolace mezi krokve a společně s nimi pak zmizí pod vrstvou palubek nebo dnes stále obvyklejšího sádrokartonu.

Pro oba způsoby zateplení je možné použít všechny běžné tepelně-izolační hmoty od stříkané celulózy, přes kamennou nebo skelnou minerální vatu až po expandovaný polystyren. Všechny možnosti je navíc vhodné kombinovat s použitím reflexní tepelně izolační fólie, která kromě prostupu vedením brání i ztrátám sáláním, tedy bezkontaktně.

Jaký zvolit postup izolace podkroví

Dle výše uvedeného je zřejmé, že postup izolace střechy se bude zásadně lišit právě podle výběru umístění izolačních vrstev. V případě, že je izolační vrstva kladena nad krokve, logicky musí být aplikována už před položením střešní krytiny. Naopak mezikrokevní zateplení je možné odložit až na dobu prací v interiéru a střecha přitom může stavbu už plně chránit před srážkami.

Teplo nebo zima, v podkroví bude vždy příjemně

Výběr samotného izolačního materiálu, jeho tloušťky i způsobu aplikace je tedy závislý na konkrétním projektu. V každém případě je potřeba podkroví dobře ochránit jak před zimním prochládáním, tak i letním parnem. Jen tak se stane oblíbenou částí domu, kde si mohou děti hrát a rodiče v klidu odpočívat.

Logo-ESF.JPG