Jak zateplit podlahu svépomocí

Pokládka minerální vaty na zateplení podlahy

Ztrátám tepla skrze obálku domu se věnuje v rámci stavby oprávněně velká pozornost. Zateplení stěn, stropů, střechy i výběr oken jsou důležitými kroky k pohodlnému a úspornému bydlení. Aby byl komplex opatření úplný, neměli byste zapomenout také na zateplení podlahy.

Podlaha tvoří velkou část celkových ploch stavby, kterými by mohlo v zimě docházet k únikům tepla. Podlaha prvního nadzemního podlaží je v kontaktu se základovou deskou, v případě umístění domu na vruty nebo patky je dokonce zespodu provětraná, a tedy v zimě vystavená teplotám i hluboko pod bodem mrazu.

Co je ještě podlaha a co už strop?

Když se mluví o zateplení podlahy, pak může mít řečník na mysli podlahu prvního nebo také některého z dalších nadzemních podlaží. U prvního jde o ochranu proti únikům tepla do exteriéru, tedy základové desky nebo provětraného prostoru pod stavbou. V případě dalších pater domu zateplení řeší ztráty směrem do nižších podlaží pod nimi, například sklepa nebo nevytápěné garáže.

Jaký je ideální izolant do podlahy

Volba konkrétní tepelné izolace by měla být vždy dána projektem. Ten zohledňuje nejen hodnotu součinitele prostupu tepla, ale i konstrukční pevnost a další důležité parametry. Pro zateplení podlahy svépomocí je obvykle nejpoužívanější buď podlahový polystyren nebo minerální vata.
Polystyren na zateplení podlahy se hodí ve chvíli, kdy hledáte dobrou hodnotu tepelného odporu a nevadí vám jeho větší konstrukční výška. Vybrat můžete stabilní podlahový polystyren s označením S bílé barvy nebo šedý s přídavkem grafitu a účinností vyšší o 20 %. V případě dalších nadzemních podlaží je už běžnější využití spíše vaty na zateplení, a to pro její paropropustnost, nehořlavost a lepší útlum zvuku. V kombinaci s kročejovou izolací pod krytinou pak podlahy v 2. a dalších patrech méně rušíte obyvatele pokojů pod vámi.

Jak postupovat při zateplení podlahy svépomocí

Pokud zateplujete podlahu v přízemí, kladete polystyren přímo na hydroizolaci základové desky. V případě, že je třeba kompenzovat nerovnosti podkladu, můžete použít kontaktní lepení PU pěnou, při větších rozdílech třeba podsyp suchým jemným pískem. Důležitá je přesnost v dořezávání ke stěnám a k již položeným instalacím tak, aby vznikaly co nejmenší nevyplněné mezery a tím se eliminovaly tepelné mosty.
Při zateplení podlahy v patrech nad přízemím je postup podobný, jen volba izolantu, jak bylo řečeno výše, bude nejspíš jiná. Minerální vata je měkká a předpokládá kladení mezi vodorovné nosné prvky, nejčastěji trámky, na které pak přijde pochozí vrstva. Stejně jako u polystyrenu buďte pečliví ve vyplňování spár a mezer. Pozor naopak na přílišné zhutnění izolace, které vede ke snížení jejích účinků.

Máte vybranou tepelnou izolaci? Vzhůru do toho!

Při zateplování podlahy svépomocí se opravdu není čeho bát. O kvalitní funkci izolantů se starají prověření výrobci, kteří nabízejí široký sortiment produktů vhodných pro každou stavbu. Při dodržení základních montážních postupů dosáhnete vždy skvělého výsledku a investice do zateplení podlah se vám rychle vrátí s každou mrazivou zimou.

Logo-ESF.JPG