Co vše byste měli vědět o výměně omítky, ale nikde jste to nenašli?

Stará loupající se omítka, ať už uvnitř domu nebo zvenku, dělá z domova nehezký a neútulný prostor. Naopak po výměně, to je proměna! Nejen, že stěny najednou krásně vypadají, ale také místnosti příjemně prosvětlují. Nebojte se opravy nebo kompletní výměny omítek. Bohatě se to vyplatí.

Při současné nabídce materiálů je oproti minulosti oprava omítek snadnější záležitostí. Nikdo už nemusí hledat správnou recepturu na fasádní omítku ani na jemný interiérový štuk. Stačí si jen vybrat ze vzorníků zrnitosti a barev, nakoupit a pustit se do práce.

Plíseň a mapy v interiéru značí vlhkost

Starší vnitřní omítky jsou většinou realizovány jako jemný štuk na podkladu z jádrové omítky nebo zdicí malty nahozené na původní zdivo. Nic nebrání udělat je stejným způsobem, jen znovu a z nových materiálů. Na menší opravy postačí omítkový tmel, ale pokud chcete řešit loupání, odpadávání celých kusů a fleky, je potřeba nejprve odhalit a vyřešit samotnou příčinu vzniku.

Nejčastěji degradují materiály na stěnách kvůli vysokému obsahu vlhkosti. Zdrojem může být vzlínání spodní vody, netěsnost vodovodu nebo kanalizace vedoucí ve stěně i prostá kondenzace vodní páry. Ať je to jakkoli, postup výměny omítky je stále tentýž. Nejprve poctivě odstranit původní vrstvy, zbavit povrch prachu a nanést penetraci pod omítku. Po její aplikaci a zaschnutí je možné už použít finální vrstvu, například zatočit jemný interiérový štuk.

Jak na výměnu omítky na fasádě

Druhů fasádních omítek je mnoho. Podle použitého základu tvořícího pojivo omítky se dělí na silikonové, silikátové a disperzní. Protože vady starých fasádních omítek jsou, stejně jako u těch interiérových, nejčastěji způsobeny pronikáním vlhkosti, používají se na nápravu nejčastěji paropropustná silikátová provedení.

Postup je obdobný pro staré obvodové zdivo s nanesenou maltovou směsí i pro obnovu omítky na novějším zateplovacím systému. Odstranit, napenetrovat, nanést. Výhodou fasádních omítek je probarvení celé směsi a tedy jednokroková realizace, kdy je po uhlazení fasáda barevně krásně sjednocená bez nežádoucích stínů a map.

Výměna omítky snadno a rychle

Nahrazení staré omítky novou znamená pro stavebníka krok, který ovlivní kvalitu bydlení na mnoho dalších let. Fasáda je výkladní skříní domu, vnitřní štuky zase tvoří příjemný pocit domova. Každopádně je vhodné se věnovat výběru skladby omítek, a především použitým materiálům, odpovídající pozornost. Výběr je velkorysý.

Logo-ESF.JPG