5 důvodů, proč byste si měli pořídit novou plovoucí podlahu do bytu

Důvodů proč vůbec řešit novou podlahu může být nepřeberně a každý stavebník si najde své. Může jít o novostavbu, ale také o rekonstrukci stávajícího bydlení, kde podlaha dosloužila. Na výběr je mnoho možností krytin, ale plovoucí laminátová nebo třeba dřevěná podlaha má tolik výhod, že její montáž zvažuje stále více zákazníků.

Je třeba nejprve upřesnit, že mluví-li se ve stavebnictví o podlaze, jde z hlediska konstrukce domu o nosný podklad pod finální pochozí povrch. Skladba může být pojata jako těžká plovoucí podlaha, tedy betonový potěr nebo anhydrit, případně jako lehká konstrukce ze sádrovláknitých nebo OSB desek. Následujících několik rad je tentokrát věnováno podlahové krytině, která může být s tímto podkladem buď pevně spojená, nebo naopak oddělená.

Co to znamená, že je podlaha plovoucí

Termín, který může někomu evokovat něco nestabilního nebo snad dokonce nespolehlivého, tak trochu mate tělem. Výraz plovoucí v tomto případě znamená, že podlahová krytina není pevně spojena s podkladem, například pomocí lepidla. Celá pochozí vrstva je jako celek volně položena na dilatační podložce, která má zároveň funkci zvukové izolace.

Současně s tím, aby byla krytina skutečně volně uložená a mohla svobodně plavat, není napojena ani ve styku se stěnami a příčkami. U stěn se vždy ponechává větší spára kvůli tepelným a vlhkostním
změnám. Spáru, která by byla vzhledově rušivá, zakrývají podlahové lišty, které mohou zároveň řešit uložení vedení kabelů slaboproudé elektroinstalace, anténní rozvody nebo kabel internetu.

Bohatý výběr dekorů a snadná údržba

Plovoucí podlahy jsou oblíbeným řešením mnoha stavebníků a není se čemu divit. Důvodů je hned několik. Proč tedy vybrat plovoucí podlahu?

  1. Bohatý výběr dekorů umožňuje sladit celý interiér do harmonického celku. Dáváte-li přednost vzhledu přírodního dřeva, máte na výběr tolik variant, až z toho oči přecházejí. Podobně je tomu i s imitací kamene, mramoru či dlažby. Jako aktuální trend se v interiérovém designu ukazuje napodobenina podlahy z litého betonu.
  2. Jednoduchá montáž, kterou zvládne svépomocí i šikovný laik, je dobrým důvodem proč jít zrovna touto cestou. Pokládka nevyžaduje zvláštní dovednosti, jen trochu zručnosti, pečlivost a rozvahu. Potřebovat budete běžné ruční nářadí a vhodnou pilu pro formátování. Montáž půjde tak snadno, jak dokonale jste si připravili podklad, proto věnujte tomuto tématu dostatek pozornosti.
  3. Snadná údržba je oblíbeným tématem zejména hospodyněk, které o domov pečují. U plovoucích laminátových podlah to znamená pravidelné stírání prachu a nečistot vhodným mopem s použitím velmi malého množství vody. Dřevěné plovoucí podlahy ocení i péči o svrchní vrstvu vhodnými přípravky, vosky nebo oleji.
  4. Dlouhá životnost potěší každého, kdo chytře hospodaří. Životnost moderních plovoucích podlah je téměř neomezená, pokud není krytina vystavena extrémním podmínkám. Proto je třeba dobře zvážit, zda je konkrétní plovoucí podlaha vhodná například do kuchyně nebo koupelny - nosná vrstva z MDF desek při namočení bobtná a podlahu znehodnotí.
  5. Hygiena prostředí je dalším argumentem pro nákup plovoucí podlahy. Snadná údržba antialergické svrchní vrstvy dává jistotu, že členy rodiny nevystavujete vysoké zátěži prachem, pylem ani jinými alergeny. To může být pro někoho rozhodující moment při výběru mezi jinými možnostmi podlah či koberci.

Od výběru k realizaci vede jednoduchá cesta

Od vaší vysněné nové podlahy vás tak nedělí žádná nekonečná propast potíží a nejasností. Plovoucí podlaha je jednou z jednoduchých voleb stavebníka - výhod je tolik, že se nedají přehlédnout. Výsledek je přitom efektní, dlouhodobý a hygienický. Pusťte se do toho!

Logo-ESF.JPG